Na strani programa delavnic lahko vidite zemljevid delavnic in preberete več o samih nabiralcih. Vsi dogodki festivala razen strokovnih delavnic na katere je potrebna posebna prijava so BREZPLAČNI.

PETEK 27. 9. 2024

PETEK 27. 9. 2024

PETEK 27. 9. 2024

13:00 – 16:00

Sklop strokovnih delavnic

dr. Katja Rebolj – NABIRALNIŠKO-KULINARIČNA DELAVNICA: Z divjimi rastlinami v kuhinjo

dr. Tina Mele – DELAVNICA IZDELAVE ZDRAVILNIH PRIPRAVKOV: Aktualna domača lekarna

Romina Pleško, Mirko Kunst: GOBARSKA DELAVNICA: Znanje iz gozdov gre tudi pod pokrov

Lovro Vehovar: DELAVNICA NARAVNE GRADNJE: Zgraditi hišo iz lesa, ilovice, slame in živeti v njej?

17:00

Uradna otvoritev festivala, odprtje sejemskega dela in Divji MasterChef

Veliki šov trajnostne kuhinje DIVJI MasterChef v sodelovanju s tekmovalci in žiranti TV šova MasterChef Slovenija ter slovenskimi strokovnjaki na področju nabiralništva; otvoritev festivala z obiskom državnikov, mednarodnih gostov in odprtjem razstavnega prostora.

Večerni ogenj in glasba

SOBOTA 28. 9. 2024

SOBOTA 28. 9. 2024

SOBOTA 28. 9. 2024

8:00 – 11:00

Sklop strokovnih delavnic

11:00 – 12:00

PREDAVANJE: Ranljivost slovenskih ekosistemov

Dušan Klenovšek, prof. bio., kem.

Lahko se pohvalimo z izjemno biodiverziteto, vendar smo mnoge pomembne vrste zaradi pogoste rabe sintetičnih kemikalij znotraj konvencionalnega kmetovanja, industrije idr. že izgubili. Kakšne so posledice in kaj lahko storimo?

12:00 – 15:00

Sklop strokovnih delavnic

15:00 – 16:00

Nastop kulturnikov

16:00 – 19:00

Sklop strokovnih delavnic

19:30

Akustični koncert dela skupine MI2: DIMEK & KLARIČ

Večerna degustacija lokalnih eko vin in predstavitev sonaravnega vinogradništva ter vinarstva

NEDELJA 29. 9. 2024

NEDELJA 29. 9. 2024

NEDELJA 29. 9. 2024

8:00 – 11:00

Sklop strokovnih delavnic

11:00 – 12:00

Nastop kulturnikov

12:00 – 13:30

Gost vrhunske divje kulinarike: Marko Pavčnik (Grad Pavus, Laško)

Tukaj se bomo vsi udeleženci festivala lahko prosto pridružili slastnemu mojstrstvu Marka Pavčnika, katerega roke bodo vodile po poteh divjih rastlin in vrhunskih okusov lokalne rastlinske prehrane.

13:30 – 14:30

Nastop kulturnikov

14:30 – 17:30

Sklop strokovnih delavnic

18:00

Zaključek festivala

Na strani programa delavnic lahko vidite zemljevid delavnic in preberete več o samih nabiralcih. Za udeležbo na delavnici je potrebna prijava.

DELAVNICA PLETARJENJA

Dr. Luka Kristanc, dr. med., dipl. biol., spec. druž. med. in Andreja Papež Kristanc, univ. dipl. biol., prof. biol.

Nabiranje pletarskih materialov, enostaven izdelek – na zunanji lokaciji).

NAVDIHUJOČA KOZJANSKA BIODIVERZITETA

Dušan Klenovšek, prof. bio., kem.

Navkljub vse večjega dostopa literature pestrost narave vse manj poznamo. Odstrimo tančice naravnih dragocenosti!

DIVJE RASTLINE IN KONOPLJA

Uroš Švigelj

z degustacijo divjih smutijev; O zakladnici užitnih divjih rastlin v vsakdanjem življenju; uporabi v smutijih in o tem, kako v vse to sodi kulturna rastlina konoplja.

GLASBA z ročno izdelanimi piščalmi, kitaro in gongi

Kristjan Jurkas in Padma

Lokalni umetnik izdelovanja lesenih piščali ter izvajanja naravnih koncertov, zvočnih terapij – GONG, PIŠČALI in kitaristka PADMA

VELIKA GOBARSKA DELAVNICA

Luka Šparl, Romina Pleško, Mirko Kunst

Spoznavanje gob po kozjanskih gozdovih, nabiranje in priprava gobarske razstave ter manjše gobje jedi.

JESENSKI ZAKLADI NARAVE

Karmen Gajšek

Podali se bomo na poučno nabiralniško odpravo in povezovali starodavne modrosti z novodobnimi spoznanji, raziskali značilnosti ekosistemov gradiškega terena, pazljivo nabrali nekaj divjega rastja, na koncu pa pripravili pravo kozjansko divje – domače kosilo v naravi – slasten preplet tradicije, dragocenih virov domačih vrtnin in divje hrane za trajnostno prehransko prihodnost.

TRADICIONALNE JEDI Z DIVJIMI RASTLINAMI

dr. Katja Rebolj

Spoznavamo posamezne divje rastline in zelišča, ki jih nabiramo v Sloveniji. Nato iz njih skuhamo še jedi vrhunskega okusa. Za zdravje in gurmanski užitek hkrati. Rastline je najbolje spoznavati postopoma in zanesljivo. Začnite s preverjenimi recepti, nato pa ne pozabite, da ste popolni takšni kot ste in da se narava razkriva vam kot nikomur drugemu.

KUHANJE SMOLNEGA MAZILA IN DRUGIH DOMAČIH/DIVJIH ŽAVB

Darja Vrana

”Smola, nekaj najčudovitejšega, kar ti življenje lahko da! Res je da me je smola že kot deklico vedno spomnila na kri. Kri življenja. Poškodovana, ranjena, zažagana smrekova debla pa so mi od nekdaj velika gozdna bitja, katera iz svojih bojnih ran in krvavečih krast izcejajo svoj življenski sok. Že kot mala sem jo znala nabirati in uporabljati kot odlično netivo za ogenj in namesto žvečilnih gumijev sva jo z Domenom žvečila, pa žužke sva v njo lovila …” Skupaj ga bomo zakuhali, pa še katerega!

DELAVNICA IZDELAVE ZDRAVILNIH PRIPRAVKOV

dr. Tina Mele

Narava nam ponuja neizmerne zaklade, ki kar čakajo, da jih uporabiš, čeprav morda zdaj še ne veš, kako. Namesto zdravil, dragih prehranskih dopolnil (ki mimogrede niti ni nujno, da so ustrezne kakovosti in učinkovitosti, saj trg ni reguliran) lahko uporabimo tako zelo veliko učinkovitih, pogosto varnejših rastlin, ki nam za povrhu, čisto možno, rastejo “pred domačim pragom”. Skupaj bomo naredili nekaj zdravilnih pripravkov, ki jih boste na koncu lahko odnesli tudi domov.

DELAVNICA DIVJE FERMENTACIJE

Uroš Švigelj

Skupaj v zakladnico znanja in prakse iz fermentacije zelišč, zelenjave, sadja ali fermentacije vsega mogočega vsak dan. Tokrat bodo poseben element v fermentacijskih postopkih tudi divje rastline, ki bodo tako svoje koristne učinkovine še okrepile oz. bodo le te postale bolj dostopne našemu telesu. Uroš bo natančneje predstavil nekaj načinov priprave različnih napitkov in nas osvojil z zdravilno osvežilno fermentirano pijačo.

ZDRAVILNE RASTLINE MED TRADICIJO IN ZNANOSTJO

dr. Samo Kreft

Res da ni jasne meje med užitnimi, prehranskimi, začimbnimi in zdravilnimi rastlinami, nekaj rastlin pa je le takih, da so praktično izključno zdravilne in se na noben način ne uporabljajo v prehrani – npr. bodeča lobodika, bršljan, krhlika, šentjanževka. Na delavnici boste spoznali tudi rastline, ki niso primerne za uporabo v zeliščarstvu, vseeno pa vsebujejo zdravilne snovi. Seveda pa ne bomo spregledali tudi nekaj tistih rastlin, ki so že bolj poznane širši javnosti – materina dušica, trpotec, rman …

SONARAVNO VINOGRADNIŠTVO IN VINARSTVO – predstavitev z DEGUSTACIJO

GOBARSKA DELAVNICA

Romina Pleško, Mirko Kunst

Spoznavanje gob po kozjanskih gozdovih; nabiranje in dopolnitev gobarske razstave ter priprava manjše gobje jedi

GOST VRHUNSKE DIVJE KULINARIKE: MARKO PAVČNIK (Grad Pavus, Laško)

Tukaj se bomo vsi udeleženci festivala lahko prosto pridružili slastnemu mojstrstvu Marka Pavčnika, katerega roke bodo vodile po poteh divjih rastlin in vrhunskih okusov lokalne rastlinske prehrane.

TERENSKA DELAVNICA O ZDRAVILNIH RASTLINAH

dr. Samo Kreft

Kaj pravi tradicija, kaj pravi znanost? Poiščimo pot med njima.

PREPROSTO IN ZDRAVO

Peter Zajc

Poiščimo pristne naravne okuse pri pripravi unikatnih kulinaričnih jedi. Jemljimo navdih iz okrog rastoče divje hrane ter na lastnem vrtu vzgojene zelenjave s pomočjo permakulturnih načel in z uporabo biodinamičnih pripravkov. Skupaj bomo tokrat popestrili svoj način prehranjevanja z malce drugačnimi in izvirnimi kombinacijami.

GOZDNI VRTOVI IN NJIH SADOVI

Lovro Vehovar

Gozdni vrtovi in njih sadovi” – Delavnica je namenjena vsem, ki želite izvedeti, videti in doživeti kaj permakultura je in kako si s permakulturnimi tehnikami pomagamo pri načrtovanju in ustvarjanju živega, lepega in z naravo usklajenega posestva, vrta in bivališča. Seznanili se bomo z osnovami permakulturnega načrtovanja, ogledali si bomo različne primere vrtov, spoznali načine zadrževanja vode in ureditve vodnih elementov, poiskali v naravi rastoče užitne, zdravilne in uporabne rastline ter spregovorili o naravni gradnji bivališč za ljudi in živali; predvsem pa ”Kako ustvarimo gozdni vrt, kako zanj skrbimo in kaj nam daje?”